sábado, 3 de noviembre de 2012

Argumentari per la Vaga General 14N

De cara a la vaga general del 14 de Novembre  probablement hauràs escoltat alguns dels arguments que algunes persones repeteixen com mantres per justificar la seva postura davant la vaga.

Quan una mentida es repeteix mil vegades segueix sent una mentida, encara que a força de repetir-la hi hagi qui la hi comenci a creure. Quan algú necessita una justificació que sap que és falsa para per disculpar-se per actuar de certa forma és molt probable que no tingui la consciència tranquil·la.



Si estàs indecís davant la vaga general, o si has decidit no participar en ella prenent la teva decisió sobre la base d'algun d'aquests arguments potser t'interessa analitzar-los des d'un altre punt de vista:




Argument esquirol #1: "No faig vaga perquè no m'ho puc permetre".



La reforma laboral ha suposat, suposa i suposarà amb tota seguretat una rebaixa generalitzada dels salaris. Si no pots permetre't deixar de guanyar el sou d'un dia, menys podràs permetre't que et baixin el sou permanentment, que t'acomiadin gratis, o que si tens 10 anys treballats en una empresa la teva indemnització per acomiadament passi a ser de 18.900 euros a 7.845, per posar un exemple. Acudir al teu lloc de treball el 14N és (poc) pa per avui i gana per demà.


Argument esquirol #2: "La vaga no servirà per res". 



Totes les millores dels treballadors i treballadores s'han conquistat històricament a través de la lluita. Ningú ens ha regalat gens. El que està demostrat que no serveix per res és no fer gens. A la pregunta de si una vaga d'un dia serà suficient, la resposta és que probablement no. És només el principi, però és un pas molt important. Si no responem de forma contundent les mesures successives que prengui el govern seran encara més demolidores. Es pot i s'ha de tombar aquesta constant agressió cap a la classe treballadora.


Argument esquirol #3: "La vaga no soluciona gens".



La vaga no és una solució, és l'instrument de pressió més poderós que ara com ara els treballadors tenim al nostre abast per fer valer els nostres drets davant una agressió totalment injustificada. Per això qui no s'adhereix a una vaga perjudica greument al conjunt dels treballadors, inclòs a si mateix.


Si la pressió que podem exercir a través d'una vaga no fos tan important d'on prové l'obstinació dels empresaris en què els treballadors no la secundin arribant a les amenaces i coaccions, que són delicte? Per què motiu els mitjans de comunicació afins al govern tracten de desprestigiar la convocatòria de vaga? Per què la patronal exigeix i alguns partits s'estan plantejant legislar per limitar aquest dret?



Argument esquirol #4: "No estic d'acord amb els sindicats majoritaris, per això no faig vaga".



A la convocatòria de vaga s'estan sumant desenes de sindicats minoritaris de diversos sectors i de diferents ideologies. És més, els primers convocants d'una vaga general no van ser UGT i CC.OO, sinó CGT pel 31 d’octubre. També s'han partits polítics tan dispars com IU, Esquerra, CUP, Bildu, etc; associacions de consumidors com a FACUA i organitzacions socials de tot tipus com el 15M que no comparteixen la verticalitat dels sindicats majoritaris i són crítiques amb la seva labor dels últims anys però encara així recolzen la convocatòria de vaga general del 14N.



Aquesta vaga és de tots els treballadors i treballadores, dels estudiants, aturats, joves, mestresses de casa, jubilats, dels consumidors. És la vaga del 99% de la població, de tots els afectats per les retallades socials i les pèrdues de poder adquisitiu i de drets col·lectius, no només dels sindicats.



Els sindicats CCOO i UGT han pogut cometre molts errors i criticar-los és lícit i fins i tot necessari. Però els sindicats entesos com a organitzacions de treballadors que s'uneixen per defensar els seus drets i interessos són, indubtablement, el proper mur a derrocar pels poders econòmics. D'aquí la campanya continuada d'atacs i de desprestigi des dels mitjans de comunicació afins al govern de la qual tots estem sent testimonis.



Argument esquirol #5: "Hi ha llibertat, cadascun pot fer el que vulgui. Jo vull anar a treballar perquè si faig vaga em descompten x euros."



No hi ha llibertat perquè t'estan coaccionant amb una penalització econòmica. La llibertat és una altra cosa, no veure't obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris a canvi del sou d'un dia.
Renunciar a drets laborals històrics com la negociació col·lectiva per un grapat d'euros és vendre'ls realment barat.



Argument esquirol #6: "Hi ha llibertat, cadascun pot fer el que vulgui. Jo vull anar a treballar perquè en la meva empresa si fas vaga et miren malament i si després cal acomiadar a algú segur m'acomiadaran a mi en comptes d'un altre".



No hi ha llibertat perquè t'estan coaccionant amb possibles represàlies o amb l'acomiadament. La llibertat és una altra cosa, no veure't obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris renunciant al teu dret constitucional a la vaga per por.



La llibertat solament s'exerceix en situació d'igualtat. És fals que els treballadors tinguem llibertat quan hi ha una situació de desigualtat i una desproporció tan enorme entre el poder de les empreses i el nostre. Per això és tan important que siguem capaços de respondre de forma col·lectiva davant aquesta agressió del Govern.



Argument esquirol #7: "La vaga ha de ser indefinida, si no jo no la faig".



Generalment els partidaris de la vaga indefinida sabem el molt que costa organitzar i desenvolupar una vaga general perquè sigui majoritària i reeixida i emprem un model de vaga concret com a excusa per no secundar una vaga general convocada amb un gran consens. És improbable que una persona realment disposada a secundar una vaga indefinida no estigués disposada a secundar una vaga general d'un dia.



Argument esquirol #8: "Els piquets pressionen a la gent, obligant-la al fet que faci vaga. Els treballadors són lliures d'anar a treballar un dia de vaga." 



Si la llibertat realment tingués tants defensors ens aniria bastant millor del que ens va. En la majoria dels casos els qui mantenen aquesta postura oculten o defensen les coaccions i amenaces amb que moltes empreses tracten d'impedir els a treballadors exercir el seu dret constitucional a la vaga i accepten alegrement com alguna cosa normal que aquests es vegin obligats a sotmetre's al xantatge acudint als seus llocs de treball per por de perdre les seves ocupacions o el favor dels seus caps.



Els piquets històricament impedien que els empresaris contractessin personal per cobrir els llocs dels vaguistes i en l'actualitat tracten de garantir el dret a vaga d'aquells que per pressions de les empreses no poden exercir-ho. Els piquets informatius apel·len a la responsabilitat dels treballadors, els informen dels seus drets, dels motius de la vaga, i de les conseqüències negatives que té acudir aquest dia als seus llocs de treball. Els piquets informatius estan reconeguts legalment: tenen i poden exercir el seu dret a informar els dies de vaga.



Recordem a més que el dret al treball està reconegut en la Constitució també els dies en els quals no hi ha Vaga General encara que al govern no li interessi gens ni mica garantir el seu compliment i que també és un dret fonamental dels treballadors que ja estan sent acomiadats com a conseqüència d'una reforma laboral injusta.



El dret al treball digne és, precisament, la qual cosa defensem els vaguistes.



Argument esquirol #9: "Amb les vagues no s'aconsegueix res" (Però en cas que s'aconsegueixi alguna cosa, no renunciaré a això).



Les jornades de 8 hores diàries o 48 setmanals, la prestació per desocupació, les hores extraordinàries, el salari mínim, la negociació col·lectiva, les vacances pagades, la indemnització per acomiadament, el permís per maternitat o qualsevol dels nostres drets conquistats que els treballadors de fa 150 anys desconeixien per complet no es van aconseguir a força d'exercir la "llibertat per anar a treballar" un dia de vaga. Malgrat això no es té notícia que cap esquirol hagi renunciat a ells. Si s'aconsegueix fer al govern rectificar i no aplicar aquesta reforma laboral que a tots ens afecta i perjudica els esquirols no hauran fet gens per aconseguir-ho però es beneficiaran de l'esforç col·lectiu. Per a ells això deu tenir molta lògica; per tots els altres manca d'ella i no els fa semblar persones dignes, coherents ni solidàries als nostres ulls.



Argument esquirol #10: "Sóc funcionari. La reforma laboral mi no m'afecta."



Amb les retallades i la privatització dels serveis públics i la deterioració de les condicions laborals (i els que estan per venir) de funcionaris, interins i personal laboral de l'administració pública tenim motius més que suficients per secundar la vaga general, a més de per solidaritat amb la resta de treballadors.



Si no secundem majoritàriament la vaga general no podrem queixar-nos quan la resta de la societat no ens recolza ni ens recolzi en les nostres reivindicacions per la supervivència, la dignitat i els drets laborals del sector públic. Els acomiadaments i les rebaixes en els complements del sou dels funcionaris així com l'eliminació de pagues i sexennis estan a l’ordre del dia. A més, mira a la teva al voltant: pares, germans, fills, familiars, amics, veïns, alumnes... segur que alguna cosa que afecta al 99% de la població no va amb tu?



Argument esquirol #11: "Sóc autònom, a mi la reforma laboral no m'afecta." 



Un menor salari i unes pitjors condicions laborals per a la majoria dels clients i usuaris d'un petit comerç o empresa de serveis implica gairebé amb tota seguretat gairebé un empitjorament de les seves, ja que ningú consumeix més ni contracta més serveis si baixen els seus ingressos o si té por a perdre el seu treball.



La majoria dels treballadors autònoms poden repartir-se el treball en altres jornades sense que els afecti enormement secundar un dia de vaga.

Per als petits comerciants obrir un dia de vaga no suposarà una diferència significativa ni una millora substancial en el seu petit negoci. Ni tan sols els procurarà els ingressos d'un dia normal ja que el 14N també hi ha convocada una vaga de consum. No obstant això, molts dels seus clients valorarien positivament la seva solidaritat en secundar la vaga del 29M.

En lloc d'obrir un dia que pocs van a comprar i molts van a decidir no tornar a fer-ho en establiments esquirols pots col·locar en la teva tenda un cartell que digui:

"Benvolgut client, en solidaritat amb els treballadors assalariats aquest comerç ha decideixo tancar el dia 14 de novembre per Vaga General. Creiem que la reforma laboral perjudica a la majoria dels nostres clients i a les seves famílies. Les grans superfícies obriran, per això li suggerim que tingui en compte com a consumidor als establiments solidaris amb els drets de la majoria. El dia 15 estarem de nou a la seva disposició. Disculpin les molèsties."



Argument esquirol #12: "Estic en atur, no puc fer vaga." o "Hi ha prop de 6.000.000 d'aturats desitjant treballar, la vaga és pels quals la hi poden permetre".


Si estàs en situació de desocupació la reforma laboral t'afecta tant o més que als altres. Encara que alguns polítics s'han atrevit a utilitzar-te com a excusa per agredir els drets del conjunt dels treballadors la veritat és que aquesta reforma laboral, com la pròpia patronal ha reconegut “no crearà ocupació a curt termini” i "les xifres d'atur s'incrementaran durant 2012" pel que és qüestionable que vagi a contribuir a millorar en alguna cosa la teva situació.



Sabem que l'objectiu de la reforma laboral no és crear ocupació sinó substituir ocupació estable i amb drets per una ocupació cada vegada més precari però que ofereixi unes dades d ‘afiliació a la Seguretat Social que el govern pugui emprar per afirmar que hi ha menys atur. La qualitat de vida dels treballadors no apareix reflectida en aquestes estadístiques. Des de que es va aprovar la reforma no han deixat de créixer els acomiadaments, les reduccions de salari i els EROS.

Per això ara es qüestiona el teu dret a percebre una prestació per desocupació i se't culpabilitza per la teva situació d'aturat obligant-te a realitzar treballs forçats (en benefici de la comunitat, els criden) i negant-te la prestació per desocupació que et correspon per dret si rebutges tres ofertes d'empreses de treball temporal (que ara podran actuar com a oficines de l'INEM) per molt precàries i malament remunerades que siguin, per poc que s'ajustin al teu perfil professional o per lluny que es trobin de la teva casa.



A més, si tens finalment la “sort” que una empresa et contracti després d'un període de prova d'un any podran tornar a acomiadar-te i no tindràs dret a una indemnització. Gràcies a la reforma laboral ha quedat instaurat l'acomiadament lliure.

Durant la vaga s'insisteix molt en què totes les persones tenen dret a acudir, si així ho desitgen, als seus llocs de treball. Com saps per experiència, la resta dels dies ningú es preocupa massa per garantir a més de cinc milions de persones el dret al treball que la pròpia Constitució els reconeix.

Un dia de vaga general els treballadors en actiu tenen la possibilitat de secundar-la no acudint als seus llocs de treball, però una vaga activa admet molta més participació que aquesta i tots els treballadors en situació de desocupació poden i han de sumar-se a ella defensant al costat de la resta els drets de tots.



Com a treballador en situació de desocupació pots participar en la vaga de consum no comprant, ni contractant cap servei, no circulant ni repostant, no utilitzant el transport ni altres serveis públics que no siguin d'emergència. Pots participar reduint al màxim el teu consum de telèfon, aigua, gas i electricitat.



Pots afiliar-te i participar en els piquets informatius dels sindicats o altres organitzacions socials, en les campanyes d'informació i altres activitats que promouen les assemblees de barri del 15M, pots fins i tot visitar el teu últim lloc de treball, saludar als teus antics companys i tractar de conscienciar-los de l'important que és aquesta vaga i d'explicar-los com aquesta reforma laboral els perjudica tant com a tu.



Usa tot el teu potencial, la teva intel·ligència i la teva alegria per defensar uns drets que són teus i que són de tots. Si no lluites per ells, ningú ho farà per tu.


Argument esquirol #13: "Ja, però aquest govern té majoria absoluta, la gent els ha votat i per tant poden fer el que vulguin. Que jo faci vaga no canviarà gens". 



Els vots rebuts en unes eleccions no legitimen a un govern per llançar un atac tan brutal als drets de la majoria de la ciutadania. A més aspectes essencials d'aquesta reforma laboral com pot ser l'abaratiment de l'acomiadament no apareixen al programa electoral del PP i per tant NINGÚ els ha votat. De fet diversos representants d'aquest partit van negar públicament tant durant l'última legislatura com durant la seva campanya electoral que anessin a abaratir o a facilitar l'acomiadament.
 

El govern ha ocultat informació deliberadament abans de les eleccions i ha mentit als ciutadans sobre les seves veritables intencions.



Si la societat es pronuncia de manera unànime i conjunta contra una actuació injusta, un govern democràtic està obligat a escoltar i a obeir. 



Argument esquirol #14: "El país no està per a vagues".



Pel que no està el país és per a una reforma laboral que no soluciona el problema de la desocupació i provoca acomiadaments i més precarietat en els nous contractes.


Pel que no està el país és perquè les nostres famílies segueixin perdent poder adquisitiu perquè tot puja mentre els nostres salaris baixen.


Pel que no està el país és perquè més famílies siguin desnonades de les seves cases per salvaguardar el negoci brut dels bancs i de les immobiliàries.


Pel que no està el país és perquè els treballadors assalariats paguem proporcionalment més impostos que empresaris i grans fortunes.


Pel que no està el país és perquè l'església segueixi sense autofinançar-se, no pagui imposats com l'IBI (que els treballadors sí paguem) ni perquè segueixi rebent centenars de milions d'euros de les arques públiques.


Pel que no està el país és para més rescats a la banca amb diners públics i cap impost sobre les seves activitats.
Pel que no està el país és per retallar en investigació i acomiadar científics, ni perquè els joves millor formats hagin d'anar-se a l'estranger a la recerca d'una oportunitat de futur.


Pel que no està el país és para més retallades ni més privatització de la nostra Sanitat i Educació públiques mentre el 80% de les empreses de l'IBEX-35 opera en paradisos fiscals.


Pel que no està el país és per pagar visites del Papa, aeroports sense avions, circuits de fórmula 1, projectes fallits de Jocs Olímpics, estacions d'AU sense viatgers, desplegaments de tropes a Afganistan ni altres despeses militars desmesurades, trames de corrupció i privilegis de família real, polítics, i alts càrrecs.



El país no està per cap d'aquestes coses i la vaga general és la nostra única manera de dir JA N'HI HA PROU.



Argument esquirol #15 "Jo sempre faig vaga però aquesta vegada..."

Si us plau. Que ens coneixem.



Vaga General 14N: Tu decideixes.



Si la vaga del 14N és un èxit rotund i el govern no rectifica quedarà totalment deslegitimat. Això tindria un cost polític elevadíssim, obriria la porta a més vagues generals, i fins i tot podria forçar la dimissió del govern. En qualsevol cas li garantiria una garrotada electoral. Si per contra una vaga general d'un dia no aconsegueix un atur total el govern sortirà reforçat, la possibilitat d'una mobilització més contundent per part de la societat quedarà anul·lada i la porta a més retallades i a majors abusos (si cap) contra la majoria dels ciutadans (estudiants, pensionistes, funcionaris, interins, treballadors del sector privat, aturats) quedarà oberta.

DESCARREGA EL DOCUMENT

No hay comentarios:

Publicar un comentario